11. ledna 2013

Volte Karla

Nerozhodnutí už mají jen poslední hodiny na to, aby si vzpomněli, že k volbám vlastně vůbec jít nechtějí. Rozhodnutí už mají zakroužkováno a možná se dokonce těší až budou moci poprvé ve svém životě svobodně a přímo volit prezidenta. Zase budeme mít k těm Jů Es Ej o něco blíž, že jo?

¨

S článkem koho bych volil, kdybych mohl (je mi 17, takže vlastně ani nemám právo se vyjadřovat a jsem zakomplexovanej pubertální čůrák), jsem čekal až na poslední chvíli, jestli třeba včerejší #superdebata nepřinese něco překvapivého, co by totálně změnilo můj názor na někoho z kandidátů, ale s velkým přispěním pana Moravce, který debatu nezvládl a většinu času se kecalo o kravinách, jako třeba jak moc Superb drncá, jsem názor na nikoho změnit ani nemohl.

Zde je pořadí kandidátů podle mého názoru, začnu těmi, které absolutně nepovažuji za vhodné a nejsem ochoten jejich pořadí ani číslovat. Jsou tři.

Miloš Zeman
Pokud nám vadil Klaus a dělal z nás ve světě idioty, Zeman je jeho dvojník, jen je asi desetkrát horší a já absolutně nechápu, jak někdo takový může být největším favoritem. Společně s již zmíněným Klausem dali opoziční smlouvou před lety jasně najevo, že na demokracii můžeme v této zemi zapomenout, minimálně dokud budou v politice oni. Pod Zemanovo vedením bude pokračovat cesta do izolace od Evropy. Není tajemstvím, že bývalý premiér má velmi vřelý vztah k Rusku a k diktátorovi Putinovi. Zeman je navíc alkoholik a pokud nechceme, aby si státníci ze setkání s naším prezidentem odváželi pozvracené obleky, nesmíme ho nechat vyhrát.

Jana Bobošíková
Tahle paní nepotřebuje delší komentář, zná ji každý, kdo někdy sledoval nějakou volbu, ona v ní totiž určitě kandidovala a ať už máte na cokoliv, jakýkoliv názor, ona ho má určitě stejný.


Jan Fischer
Pan nikdo, který se dokázal díky své slizskosti a podlézavosti vyškrabat až na post premiéra, dlouholetý člen KSČ, (omluva je sice pěkná a dá se přijmout, ale to se poté nesmí kandidovat na prezidenta) vysvětlení, že pro KSČ vůbec nic nedělal je vzhledem k faktu, že pracoval na statistickém úřadu, který za minulého režimu zkresloval, co šlo, minimálně velmi nepravděpodobné. Je naprosto jasné, že kdyby byl prezidentem nevládl by on, ale byl by jen tváří manipulátorů a jiných pochybných existencí. Trošku se dokonce obávám, že by to na hradě psychicky neunesl.



Tím se dostáváme ke kandidátům, kteří už stojí za zařazení do žebříčku:

6.) Táňa Fischerová
Určitě to není špatný člověk a myslí to všechno dobře. Mezi kandidáty někdo takový pravděpodobně ani nemohl chybět, ale její představa, že překope celou společnost, k dobrému je naprosto nereálná a její kandidatura je vlastně úplně prázdná. Mluví jen o pozitivní energii a dobru, ale kde se vezme? Bude ho na nás celých pět let vyzařovat ona? Není divu, že nerozesílá do schránek letáčky, lidé by si pak možná pletli její prezidentskou kampaň a vábení do různých sekt.

5.) Vladimír Franz
Recese, která došla velmi, velmi daleko. Franz je inteligentní a úspěšný člověk, nebál bych se o něm ani prohlásit, že jde o dobrého a morálního kandidáta, ale bohužel výrazně zaostává v klíčových politických otázkách, které příští prezident bude muset chtě, nechtě řešit. Při debatách působí velmi zmateně, a když už konečně začne mluvit, jde o naprosto prázdná souvětí. Definitivně proti Franzovy jsem se otočil po shlédnutí tohoto videa, Franz začíná výrazně selhávat okolo 12. minuty.


4.) Zuzana Roithová
Zkušená a morální kandidátka, se kterou se shoduji na velkém množství názorů, v diskuzích si počíná jistě, politice rozumí. Bohužel jsou zde dva velmi zásadní nedostatky. Prvním je její volání po stále hlubší evropské integraci a druhým ještě zásadnějším problémem je její odpor vůči potratům a homofobie. Tyto názory se od ní ovšem, jako od křesťanské kandidátky dají očekávat a i přes výhrady si ji na hradě dovedu představit.

3.) Jiří Dienstbier
Nejinteligentnější politik z řad ČSSD (ne že by to byla zase až taková výhra). Nemá za sebou žádné podivné kšefty, jako většina jeho stranických kolegů. V diskuzích působí velmi živým dojmem, dobře argumentuje, vtipkuje. Neváhá jít do konfliktu se Zemanem. Jen v poslední superdebatě to možná až přeháněl a často se smál svým vlastním vtipům a to navíc dopředu. Nakonec mi tolik ani nevadí, že požádal o podporu KSČM, možná tím získal část jejich voličů, jejich ideály přebírat nemusí.


2.) Přemysl Sobotka
Vzhledově jasný typ na prezidenta. Na vykonávání této funkce má ze svého velmi dlouhého působení v senátu spoustu zkušeností a dlouhodobě také ukazuje, že má z kandidátů nejlepší přehled o ústavě, i jiných zákonech, o počtu soudců, o počtu vojáků a podobně. Obdivuhodné je, že za 20 let v mafiánské straně ODS se příliš neušpinil a neměl problém s tím postavit se jejím lídrům. Problém s ním mám, ale jinde, podle mého názoru jde proti EU až příliš ostře a v případě, že by na hradě pochytil něco ze způsobů předchůdce Klause mohlo by to přinést další kroky pryč z Evropy. Navíc se postavil za podepsání smlouvy ACTA, která by naprosto zásadním způsobem omezila práva všech uživatelů počítačů.

1.) Karel Schwarzenberg
Jediný kandidát, které něco znamená i za hranicemi naší malé země. Prezidenti a premiéři celé Evropy ho budou při návštěvách vítat s radostí. Schwarzenberg v předvolební kampani a hlavně v diskuzích dokázal, že  jeho zdraví vůbec není v tak špatném stavu, jak se říká a na vykonávání role hlavy státu mu bohatě stačí. Pokud bude Schwarzenberg zvolen prezidentem je asi největší šance, že dokáže srovnat pokřivenou pověst České republiky v Evropě. Věřím, že bude schopen vyjednávat s jakýmkoliv premiérem a ukočíruje i případnou vládu za účasti ministrů z KSČM.

Volit Karla a zvolit Karla je nejlepší způsob, jak zajistit, abychom s naší historicky první přímou volbou prezidenta nakonec byli spokojeni.

Závěrem bych ještě chtěl dodat, že podle mého není výběr kandidátů vůbec tak špatný, jak mnozí naznačují. Špatné je jen to, který kandidát vede průzkumy, ale ty se mohou výrazně mýlit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prohledat tento blog